Egy érzéki zweigelt

 

2008./28. szám - július 10. Tompa Imre
     
   

   
 
Szekszárdon születni, színésznőt szeretni számos szekszárdi szerint szar ügy. A tolnai város ugyanis egyfelől saját kultúrával, őrült mély múlttal és titkokkal rendelkező, elképesztően szépen hullámzó tájba illeszkedő, vonzó és otthonos hely.

Ahol a borisszák rómaiaktól I. Bélán, Liszt Ferencen és Babitson át Mészöly Miklósig igazi csodalények itták a hegy levét. Másfelől a helyi értelmiségiek egy jelentős részhalmazának a bemutatkozást követő első mondata: el innen. Szerintük Szekszárd nem befogadó, alvó, provinciális és széthúzó kisváros, ahol még Bovaryné is inkább egyből bevette volna a mérget, nem csinálva végig az egész regényt, mert nincs kitörési lehetőség. Magunk szeretjük Szekszárdot, az itt érezhető töredékesség és lomtárszerű fíling (kifényesedések, körülöttük sötéttel) minden borvidéken jelen van, hol erősebben, hol kevésbé.

Well, annyi bizonyos, hogy a borkultúra a fejlődés európai szintű jegyeit mutatja, a nagyok (Takler, Vesztergombi, Vida Péter, Heimann) mellett itt is megjelent mostanában a modern szemléletű kisebb pincészetek új hulláma, akik koncentrált, egyediségre törekvő borokat készítenek meghökkentően magas színvonalon. Közéjük tartozik a tudatos, a piacra mostanában betörni igyekvő és igen jól eleresztett Merfelsz Pince (12 príma kitettségű hektár, temperálható tartályok, inkább nagyobb ászokhordókból álló hordópark, saját palackozó, max. 40 ezer palackos produkció).

E heti zweigeltünk világító rubinszínű, tüzes borocska, mely a vylyanos Ipacs Szabó István által újraértelmezett zweigeltet tekinti példaképének. Ebben a megfogalmazásban a zweigelt nem hideg és híg osztrák asztali bor, hanem meleges-tüzes-délies minőségi geműze, mely (barrik)hordóban érik. Ami nem egyszerű, mert a zweigelt nem egy önológiai zseni, nem minden rút kiskacsából lehet hattyút préselni. A szószátyár, híg és bőtermő zweigelt szőlőállatot a brutális hozamkorlátozás, a teljes vagy túlérésben szüretelt gyümölcs, a komoly hordómunka és a szűretlen palackozás formálja modern és tartalmas szépséggé. Telt, édes érintés, kicsit csíp a szesz; a Tóth Péter borász készítette bor fő karaktervonása a nagyon kellemes savakból kinövő fanyar gyümölcsösség és a tüzesség.

Zweigelt Selection 2007, Merfelsz Pince › Alkohol: 14% › Sav: 5,7% › Extrakt: 28 g/l › Arató Krisztina tulajdonos borát leginkább a saját töltésű hurkához, s a hurka abalevében főtt töltött káposztához ajánlja › 2500 forintos bruttó pinceár